Nederlands werk eerste op Rostrum concours

Een Nederlandse inzending heeft het Internationale Rostrum Concours gewonnen. Dat is vrijdag 12 juni in Parijs bekend gemaakt. Die compositie is het First Harmonium Concerto van componist Martijn Padding, voor harmonium en ensemble. Volgens Padding is het ‘t eerste harmonium-concert ooit.

Het jaarlijkse concours is een initiatief van de VN-organisatie UNESCO. Het staat open voor alle landen van de wereld. Nationale radiostations kunnen nieuwe composities uit hun land inzenden. Dit jaar deden 29 landen mee, met in totaal 57 werken.

Kortgeleden spraken we Michael Fahres, lid van het comité dat Paddings compositie indiende. Vanuit Parijs laat hij weten zeer gelukkig te zijn. “Een Nederlandse winnaar hebben we lang niet gehad”, zegt hij. “De jury was zeer te spreken over het lichte, bijna circus-achtige karakter van het First Harmonium Concerto. Bovendien geeft de harmoniumspeler, met zijn continu pompende voeten, een extra dimensie aan het stuk”.

De toekenning levert Martijn Padding een medaille en 2.500 euro op.

Klik hier voor een biografie van de componist

Lees ook:Martijn Padding
Lees ook:Toonzetters Prijs voor Robin de Raaff
Lees ook:Sofia Asgatovna Goebaidoelina
Lees ook:Toonzetters live op Radio 4
Lees ook:Op ontdekkingsreis met Vanessa Lann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.