Prijzen voor avontuurlijk programmeren

Marin Alsop

Marin Alsop

Er worden heel wat prijzen uitgereikt in de wereld van de klassieke muziek. Meestal zijn die voor ‘de beste’ of ‘degene met het meest indrukwekkende oeuvre’. In de Verenigde Staten hebben ze ook een ander soort prijzen, namelijk voor orkesten en ensembles die ‘het publiek uitdagen, repertoire opbouwen en de interesse in muziek van deze tijd vergroten’. Toekenner is de ASCAP, de American Society for Composers, Authors and Publishers. De prijs voor ‘de meest avontuurlijke programmering’ ging dit jaar naar de Los Angeles Philharmonic en scheidend dirigent Esa-Pekka Salonen. Dirigente Marin Alsop, artistiek leider van het Cabrillo Festival of Contemporary Music, kreeg de prijs voor de ‘strongest commitment to New American Music’. Zij zette zich dit jaar volgens de jury het meest in voor hedendaagse Amerikaanse muziek. De ASCAP reikt deze prijzen al uit sinds 1947, maar ook in Nederland is dit weekend voor het eerst een soortgelijke prijs uitgereikt: tijdens het festival OnWings! in Groningen werden blazersensembles beoordeeld op hun vermogen om een kinderconcert te organiseren, of goed gebruik te maken van de ruimte. Het J.O.N.G ensemble won de prijs voor kinderconcerten en het Esquire saxofoonkwartet sleepte een prijs in de wacht met hun concert voor bestaand publiek.

Lees ook:Toonzetters Prijs voor Robin de Raaff
Lees ook:Robin de Raaff
Lees ook:Vanessa Lann
Lees ook:Toonzetters live op Radio 4
Lees ook:Jeffery en Wiegerink winnaars Henriëtte Bosmansprijs 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.