Hans Kox

“Zijn schitterend verzorgde partituren leggen getuigenis af van een intense melodische begaafdheid – alles zingt, ook het instrumentale – en dito technisch raffinement. En verder: Dynamische, onrustige muziek is het, met extreme contrasten tussen motorische striktheid en hymnische lyriek, ostinato en liberamente. Traditionele muziek ook, gedacht in termen van thematisch-motivische ontwikkeling, melodie en begeleiding, harmonie en contrapunt. Gevat in het kader van een sterk verruimde, maar altijd voelbare tonale ondergrond.”

Hans KoxEen citaat van Bas van Putten, over de componist Hans Kox, één van de meest gespeelde Nederlandse componisten van nu. Hieronder een beknopt CV plus filmfragment van zijn celloconcert.

Opleiding
Hans Kox werd geboren op 19 mei 1930 in Arnhem. Hij is afkomstig uit een muzikale familie, zijn vader was koordirigent en organist. Zijn muziekstudie, begonnen bij zijn vader, zette hij voort aan het Utrechts Conservatorium. Na twee jaar hield hij het hier echter voor gezien omdat hij het studietempo te laag vond en bovendien geen kans zag om er compositie te studeren. Hij studeerde van 1948 tot 1951 in Amsterdam piano bij Jaap Spaanderman. Daar hij de vakkennis van Henk Badings zeer bewonderde, werd hij van 1951 tot 1955 compositie privé-leerling bij hem. Badings leidde hem op voor het staatsexamen.

Werkzaamheden
In 1953 debuteerde hij als componist bij de Stichting Gaudeamus met een strijktrio. Van 1957 tot 1970 was hij directeur van de muziekschool te Doetichem, van 1970 tot 1974 adviseur van het Noordhollands Philharmonisch Orkest (Haarlem) en van 1974 tot 1984 docent compositie aan het Utrechts Conservatorium.

Composities
Hans Kox ontving veel compositieopdrachten, zowel uit Nederland als uit het buitenland (onder andere van het Concertgebouworkest, Cultuurfonds Buma, de Nederlandse regering; uit Duitsland, België, Venezuela en de Verenigde Staten). Voor het Internationale Muziekconcours Scheveningen 1987 schreef Kox het ‘verplichte werk’ Le Songe du Vergier, voor cello en orkest. Uit 1989 dateert het oratorium Sjoah, voor soli, koor en orkest. Ter herdenking van veertig jaar bevrijding componeerde Kox de Anne Frank Cantate (A Child of Light), die in première ging op 4 mei 1985. Dit werk behoort tot het oorlogsdrieluik bestaande uit In those Days, Requiem for Europe en de Anne Frank Cantate. Voorts schreef hij de opera’s, o.a. Dorian Gray en Das grüne Gesicht, de cantate Credo quia absurdum, drie symfonieën en de viool en celloconcerten. Zijn composities worden regelmatig uitgevoerd in binnen- en buitenland.

Filmfragment

Het celloconcert van Hans Kox door strijkorkest Zoroaster en celliste Pamela Smits:

Lees ook:Recensie Zoroaster
Lees ook:Tristan Keuris
Lees ook:Strijkorkest Zoroaster
Lees ook:Benjamin Britten
Lees ook:Kees van Baaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.