Ralph van Raat

“Het vermogen zich volledig in de wereld van andersdenkende componisten te verplaatsen gaat bij Van Raat samen met ongekende communicatieve vermogens, een feilloos geheugen en een prachtig touché.” schreef de Volkskrant over pianist Ralph van Raat.

Ralph van Raat werd in 1978 geboren en staat inmiddels bekend als een veelgevraagd vertolker van hedendaags pianowerk.

Cum laude
Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ton Hartsuiker en Willem Brons en sloot zijn studie hier Cum Laude af, om vervolgens te worden toegelaten tot de zogenaamde “Voorziening voor Excellerende Musici”. Dit stelde hem in de gelegenheid aan diverse conservatoria in het buitenland, zoals die in Chicago, Keulen en Parijs verder te studeren.

In de prijzen
Nog voor hij naar het conservatorium ging, won Van Raat al de Tweede Prijs en de Donemus-Prijs tijdens het Prinses Christina Concours van 1995. Later kon hij daaraan nog diverse andere prijzen toevoegen als de Eerste Prijs bij het Internationale Gaudeamus Vertolkers Concours en de VSCD Klassieke Muziekprijs.

Ralph van RaatInternationaal vermaard
Inmiddels heeft Ralph van Raat vooral in de wereld van de hedendaagse muziek een grote naam opgebouwd. Als solist trad hij op met orkesten als het Nieuw Ensemble, het London Sinfonietta, het BBC Symphony Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In december 2006 tekende hij een exclusief platencontract bij Naxos. Zijn eerste cd voor dit label, met werken van John Adams, werd in de internationale muziekbladen veel lof toegezwaaid. Van Raat werkt nauw samen met hedendaagse componisten als John Adams, Louis Andriessen, György Kurtág en Arvo Pärt en van een aantal van hen nam hij ook de complete werken voor piano solo op. Aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam is Ralph van Raat docent hedendaagse pianomuziek.

Hieronder twee filmpjes van deze sterpianist in John Taveners “Ypakoë”.

Lees ook:Ralph van Raat op TV (2x)
Lees ook:Joey Roukens
Lees ook:Prijzen voor avontuurlijk programmeren
Lees ook:Vanessa Lann
Lees ook:Tristan Keuris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.