Vanessa Lann

Vanessa Lann werd op 6 april 1968 in Brooklyn, New York (Verenigde Staten) geboren.

Opleiding
Sinds haar vijfde jaar is zij pianiste en componiste; zij studeerde compositie en theorie bij Ruth Schonthal aan het Westchester Conservatory of Music. In 1986 vervolgde zij haar studie aan Harvard University, waar ze summa cum laude afstudeerde en les had van Earl Kim, Leon Kirchner en Peter Lieberson. In 1990 ontving zij de John Knowles Paine Travelling Fellowship waarmee zij tot 1993 studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Theo Loevendie (compositie) en Gilius van Bergeijk (elektronica).

Vanessa LannActiviteiten
Vanaf 1991 tot 2002 gaf zij les in compositie, muziektheorie en 20e-eeuwse muziekanalyse aan The British School te Voorschoten. Sedert 2002 is zij docent muziekgeschiedenis, wiskunde, oosterse filosofie, wereldmuziek en multimedia aan de Webster University in Leiden.

Composities
Vanessa Lann schreef werken in opdracht van onder andere het Radio Kamerorkest (Resurrecting Persephone), het Residentieorkest (The Flames of Quietude), Orkest de Volharding (The Way Of The Ram), Ensemble De Ereprijs (Dancing To An Orange Drummer), het Nieuw Ensemble (Beneath The Veils), het Maarten Altena Ensemble (Coming Home), het DoelenKwartet (Landscape of a Soul’s Remembering), duo Liza Ferschtman & Inon Barnatan (Springs Eternal), ELECTRA (Micro-föhn), Cappella Amsterdam en Alberto Mizrahi (Illuminating Aleph) en de pianisten Ananda Sukarlan (Entranced By The Beckoning Light), Tomoko Mukaiyama (Inner Piece), Ivo Janssen (Recalling Chimes), Marcel Worms (Leaps of Faith), Isabel Ettenauer (Is a bell… a bell?) en Guy Livingston [DD (Double D)]. Haar muziek wordt uitgevoerd in concerten over de hele wereld in zalen zoals het Concertgebouw (Amsterdam), Lincoln Center (New York) en de Philharmonie (Berlijn), en in festivals zoals het Delft Chamber Music Festival, Gaudeamus Muziekweek, het Tanglewood Music Festival (VS), ULTIMA (Noorwegen), Warsaw Autumn (Polen), Schleswig-Holstein Musikfestival (Duitsland), Festival Nuovi Spazi (Italië), June In Buffalo (VS), Ars Musica (België), Kiev Music Fest (Oekraïne), Contrasts Festival (Oekraïne), Forum Neuer Musik (Duitsland), SummerGarden (VS), FOCUS! Festival (VS) en Time of Music (Finland).

Prijzen
Zij ontving vele prijzen, waaronder de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst 1995 voor haar compositie Inner Piece voor piano. In 1997 kreeg zij met Inner Piece de tweede prijs bij het Internationale Componisten Concours Boswil (Zwitserland) en in 1998 won zij de Collegium Novum Competition (Illinois, VS). Haar werk Madness and the Moonwoman werd uitgevoerd door het Nederlands Balletorkest tijdens het Project Jonge Componisten 1993.

Lees ook:Rozalie Hirs
Lees ook:Op ontdekkingsreis met Vanessa Lann
Lees ook:Mayke Nas
Lees ook:Свiтлана Азарова
Lees ook:Claudia Rumondor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.