Michel van der Aa

Michel van der Aa (1970) is bekend om zijn instrumentale, orkestrale en elektronische stukken én zijn samenwerkingen met kunstenaars uit andere disciplines. Hij studeerde compositie en muziekregistratie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Diderik Wagenaar, Gilius van Bergeijk en Louis Andriessen.

In 1994 nam hij deel aan ‘The International Dance Course for professional Choreographers and Composers’ met behulp van een beurs van de Stichting Fonds voor de Podiumkunsten. In 2002 volgde hij een opleiding aan de New York Film Academy.


Activiteiten
In 1993 startte hij een studio voor hedendaagse muziek. In 2004 tekende van der Aa een contract met de uitgeverij Boosey & Hawkes. Het eerste werk dat daar verscheen was Here [enclosed] voor kamerorkest en soundtrack (2003).

Composities
Michel van der Aa componeert instrumentale, orkestrale en elektronische stukken en werkt veelvuldig samen met kunstenaars uit diverse disciplines. In februari 1999 ging Faust in première in Tokyo, een groot werk voor ensemble, dansers en acteurs, geschreven in opdracht van het New National Theatre Tokyo. Van der Aa kreeg opdrachten van onder meer Slagwerkgroep Den Haag, VPRO-televisie (Reiziger in Muziek), Norrköping Symphony Orchestra Sweden, Ives Ensemble, Nomad Ensemble Tokyo, Richard Alston Dance Company London, Schönberg Ensemble, Tomoko Mukaiyama, Maarten Altena Ensemble, Annelie de Man/Harry Sparnaay en PFS Ensemble Sweden. Second self voor orkest ging in première tijdens de Donaueschinger Musiktage en tijdens de Nederlandse Muziekdagen 2004 waar tevens zijn film Passage in première ging. In opdracht van de Nederlandse Opera schreef Van der Aa de opera After Life, gebaseerd op de gelijknamige film van de Japanse regisseur Kore-Eda; de première vond plaats tijdens het Holland Festival op 2 juni 2006 in Amsterdam.

Prijzen
In 1999 won hij de Gaudeamus Prijs met Between dat werd uitgevoerd door Slagwerkgroep Den Haag. In 2000 ontving hij de aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor Attach. Voor de kameropera One (2002) ontving Van der Aa de Matthijs Vermeulenprijs 2004. In juni 2005 ontving hij de Ernst von Siemensprijs, een Duitse aanmoedigingsprijs voor jonge componisten, tijdens de Kammerspielen in München en de Charlotte Köhler Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De Paul Hindemith-prijs van het Festival in Sleeswijk-Holstein werd hem in 2006 toegekend.

Lees ook:Rozalie Hirs
Lees ook:Robin de Raaff
Lees ook:Martijn Padding
Lees ook:Mayke Nas
Lees ook:The One All Alone

0 reacties op “Michel van der Aa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.