Peter Adriaansz

Peter Adriaansz werd in 1966 in Seattle (VS) geboren. Hij studeerde orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij o.a. Leo van Doesselaar, Bert Matter en Wim van Beek. Compositie studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (bij Louis Andriessen, Brian Ferneyhough en Jan van Vlijmen) en aan het Rotterdams Conservatorium (bij Peter-Jan Wagemans en Klaas de Vries). Adriaansz is artistiek leider van Slagwerkgroep Den Haag.

Composities
Sinds 1993 componeert Adriaansz vaak in opdracht en voor uitvoeringen van onder anderen ARRAY Music (Toronto), het Aurelia Saxofoonkwartet, California EAR Unit, ensemble Continuum (Toronto), Crash Ensemble (Dublin), het Doelenensemble, eNsemble (St. Petersburg), Ives Ensemble, ensemble KORE (Montreal), Maarten Altena Ensemble, ensemble MusikFabrik, Radio Filharmonisch en Symfonie Orkest, het Nieuw Ensemble, ensemble Omnibus (Tashkent), Orkest de Volharding, Schönberg Ensemble, Slagwerkgroep Den Haag en het Ural Philharmonic (Yekaterinaburg). Tevens schreef hij voor ensembles met een wat ongebruikelijke bezetting voor speciale projecten. Zijn werken worden regelmatig wereldwijd uitgevoerd en uitgezonden, van het Holland Festival tot Huddersfield en van Tashkent tot Toronto. Hij werkt vaak samen met het Ives Ensemble, Slagwerkgroep Den Haag, pianist Gerard Bouwhuis, slagwerker Arnold Marinissen en gitarist Wiek Hijmans: ensembles en musici die zich wijden aan het ontdekken van nieuwe geluiden en vormen. De muziek van Adriaansz wordt gekenmerkt door een formalistische houding en een hoog conceptueel gehalte, waarin klank, structuur en hoorbare wiskunde de hoofdingrediënten zijn. In zijn recente werk is ook een toenemende interesse in flexibiliteit en variabele vormen te horen. In veel artikelen wordt zijn muziek uiteenlopend beschreven – vaak zelfs hetzelfde stuk – , van sadistisch, meedogenloos en extreem saai tot poëtisch, ontroerend, ingenieus en indrukwekkend.

Prijs
In 1996 kreeg Adriaansz de Gaudeamus Prijs voor Chant Ascendant [Chants Monotones pt. 4].

Lees ook:Peter Adriaansz' Jukebox
Lees ook:Michel van der Aa
Lees ook:Mayke Nas
Lees ook:Martijn Padding
Lees ook:Peter Schat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.