Robin de Raaff

Vanavond werd hem de prestigieuze Buma Toonzetters Prijs van 10 duizend euro uitgereikt. Een internationale vakjury onder voorzitterschap van Lucas Vis kwalificeerde zijn Vioolconcert als beste Nederlandse compositie van 2008. Maar wie is precies Robin de Raaff?


Robin de Raaff werd op 5 december 1968 te Breda geboren. Hij studeerde compositie bij Geert van Keulen en Theo Loevendie aan het Amsterdams Conservatorium, waar hij in 1997 cum laude afstudeerde. In 1999 werd hij uitgenodigd om als enige student bij George Benjamin compositie te studeren aan het Royal College of Music in Londen, waar hij tevens studeerde bij Julian Anderson.

Sinds 2001 is hij docent Compositie en Instrumentatie aan het Rotterdams Conservatorium.

Composities
In 2000 werd De Raaff uitgenodigd als ‘senior fellow’ bij het Tanglewood Music Center. Daar werd zijn septet Ennea’s domein uitgevoerd tijdens het Festival of Contemporary Music. Dit stuk werd later geprogrammeerd in het State of the Union concert van London Sinfonietta. Ook kreeg hij de opdracht een pianoconcert te schrijven dat de eerste uitvoering beleefde tijdens het Tanglewood Festival of Contemporary Music in 2001. Sinds de première werd dit Piano Concerto uitgevoerd in Frankfurt, Utrecht en Rome. De opera RAAFF is geschreven in opdracht van de Nederlandse Opera in coproductie met het Holland Festival. Het idee voor deze opera kwam op tijdens een meesterklas met Pierre Boulez, georganiseerd door De Nederlandse Opera in 1995. Boulez prees De Raaffs strijkkwartet Athomus (1993) wat het succes dat hij reeds in Europa had, bevestigde en stimuleerde. Tijdens het volgen van deze meesterklas, deelde De Raaff met Pierre Audi zijn idee over een opera geïnspireerd door de relatie tussen Anton Raaff en Mozart alsmede het verhaal van Idomeneo en de ontstaansgeschiedenis ervan. Anton Raaff was de beroemde tenor voor wie Mozart de titelrol van Idomeneo schreef. Audi moedigde De Raaff aan zijn idee verder uit te werken en stelde hem voor aan Janine Brogt die vervolgens het libretto voor RAAFF schreef. Na een scheppingsperiode van bijna tien jaar ging RAAFF op 23 juni 2004 in première. Een andere ontwikkeling in zijn carrière is de relatie met het Koninklijk Concertgebouworkest. Concerto for orchestra, een stuk dat oorspronkelijk werd uitgevoerd door en geschreven was in opdracht van het Residentie Orkest, maakte deel uit van een serie tijdens het concertseizoen 2002/2003. Dit concert belichtte de relatie docent/student: van Messiaen en Benjamin en van Benjamin en De Raaff; George Benjamin was de dirigent van dit concert. Unisono, een opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest, werd voor het eerst uitgevoerd op 16 december 2004 in Amsterdam onder leiding van Ed Spanjaard. Tijdens het Nouvel Ensemble Moderne Forum 2006 in Amsterdam ging het Clarinet Concerto in première met Simon Aldrich.

Prijzen
In juli 1995 was De Raaff geselecteerd als Nederlandse vertegenwoordiger bij het BP’s Young European composers seminar in Leipzig. Dit ging vergezeld met een speciale prijs voor drie van zijn kamermuziekwerken. In november 1995 ontving hij de KNTV Compositieprijs voor De vlucht van de magiër en in december 1995 ontving hij de Academisch Genootschapprijs, die eens in de vijf jaar wordt uitgereikt, voor zijn composities Contradictie I, Athomus en In memoriam Dmitri Shostakovich. Anachronie kreeg de eerste prijs tijdens de International Competition for Composers of Chamber Music in 1997 in Winterthur (Zwitserland). In 1998 werd hem de Bernhard van den Sigtenhorst Meijerprijs van het Geneco toegekend (een aanmoedingsprijs voor jonge componisten) voor Double concerto voor klarinet, basklarinet en orkest.

Lees ook:Tristan Keuris
Lees ook:Benjamin Britten
Lees ook:Michel van der Aa
Lees ook:Toonzetters Prijs voor Robin de Raaff
Lees ook:Rozalie Hirs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.