Rozalie Hirs

Ze is één van die zeldzame dubbeltalenten in de traditie van Schumann en Prokovjev. Een dichter die componeert, een componist die schrijft. Maak kennis met de Nederlandse versie van Lera Auerbach: onze eigen Rozalie Hirs.


Opleiding
Vanaf haar twaalfde speelde zij piano en zong ze in een folkband. Tijdens haar studie Chemische Technologie aan de Universiteit Twente richtte ze een popgroep op - Boo-Lean - waarvoor ze muziek en teksten schreef. Daarnaast zong ze verschillende operarollen bij de Enschedese Muziekschool. In 1990 behaalde ze de ingenieurstitel. Ze studeerde zang bij Gerda van Zelm en compositie bij Diderik Wagenaar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Van 1994 tot 1998 studeerde ze compositie bij Louis Andriessen en volgde lessen in MusicQuantics bij Clarence Barlow. In de zomer van 1995 nam ze deel aan de International Dance Course For Young Choreographers and Composers (Bretton Hall, Engeland) met een beurs van het Fonds voor de Podiumkunsten. In de zomer 1998 studeerde ze bij Betsy Jolas aan het Conservatoire Américain (Fontainebleau, Frankrijk). In 1999 ontving zij de Fulbright beurs voor een studie DMA (Doctor of Musical Arts, 2007) bij Tristan Murail aan de Columbia University in New York. In 2002 volgde ze de Compositon and Computer Music Course bij IRCAM in Parijs en ging ze naar de zomercursus van Musikinstitut Darmstadt.

Activiteiten
Sinds 1991 publiceert Rozalie regelmatig gedichten in Nederlandse literaire tijdschriften. In 2005/2006 gaf zij samen met het Nieuw Ensemble les aan compositiestudenten van het Amsterdams Conservatorium. Zij geeft regelmatig performances met live elektronica en poëzie.

Composities
Belangrijke composities zijn o.a. Book of mirrors voor 19 instrumenten (een samenwerking met abstract filmmaker Joost Rekveld) uitgevoerd door het Asko Ensemble tijdens het Holland Festival 2001; de elektronische werken Noise~, met een première tijdens het ‘mediated music festival’ van de Stichting TArt in 2001, en For morton feldman, première in 2002 in Engine 27 te New York. De compositie a-book-of-light voor 11 instrumenten en live computer geluid ging in première bij Ensemble pp in München, Amsterdam en Den Haag in 2002, en werd uitgevoerd door Ensemble Speculum Musicae in 2003 in Merkin Hall, New York. article 1 to 3 voor piano werd voor het eerst in 2003 uitgevoerd door Kees Wieringa in het Concertgebouw te Amsterdam en heeft sindsdien meerdere uitvoeringen gehad in Nederland. Recente werken zijn vaak in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst gecomponeerd. Platonic ID werd geschreven voor het Asko Ensemble en ging op 23 februari 2005 in première.

Publicaties
In april 1998 verscheen haar poëziedebuut Locus bij uitgeverij Querido, Amsterdam. Voor haar derde dichtbundel Speling (2005) heeft zij een werkbeurs ontvangen van het Vlaams Fonds voor de Letteren. In 2008 verscheen de bundel Geluksbrenger.

Prijzen
In 1995 won Rozalie Hirs de eerste prijs voor poëzie bij Pythic Plays te Amsterdam. Zij ontving de Rapaport Composition Prize van de Columbia University in 2002. De elektro-akoestische compositie Pulsars (2007) werd gekozen tot ‘Recommended work’ tijdens de 11de International Rostrum of Electroacoustic Music (IREM) in 2007.

Lees ook:Michel van der Aa
Lees ook:Vanessa Lann
Lees ook:Robin de Raaff
Lees ook:Mayke Nas
Lees ook:Jan van de Putte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.