I Am her Mouth

helling-300x205Woensdag 11 november 2009 brengt de Helling de wereldpremière van I Am Her Mouth van componist Jan van de Putte in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Dit muziektheaterstuk voor mezzosopraan, piano en strijkkwartet wordt uitgevoerd door Gerrie de Vries (mezzo-sopraan), Ellen Corver (piano) en het Matangi Quartet.

In 1995 inspireerde de novelle ‘Aantekeningen uit het ondergrondse’ van Dostojevski componist Jan van de Putte tot het schrijven van I Am Her Mouth. Nog altijd geldt Dostojevski’s werk uit 1864 als een van de meest invloedrijke literaire werken uit de 19e eeuw. De naamloze hoofdpersoon voert in het eerste deel een lange monoloog tegen de onverwoestbare vooruitgangsgedachte van de mens: ‘De mens wil graag iets creëren, maar waarom is hij ook zo’n hartstochtelijk liefhebber van verwoesting en chaos?’. De compositie voor solo sopraan uit 1995 is destijds nooit voltooid.

De Helling vroeg Van de Putte het werk te herschrijven voor mezzosopraan, strijkkwartet en piano en tot een avondvullend muziektheaterstuk te maken.

De muziek van I Am Her Mouth is volstrekt uniek, Van de Putte laat in zijn composities niets aan het toeval over. Niet alleen schrijft hij tekst en noten, maar ook elk gebaar, elke stap en houding wordt zo nauwkeurig mogelijk genoteerd in de partituur. Zo ontstaat een volledige verstrengeling van theater en muziek. In I Am her Mouth zoomt Van de Putte zo ver in op de gedachtekronkels en gemoedstoestanden van de protagonist(e) dat de tekst verbrokkelt in fragmenten, incomplete gedachten, aarzelingen, vraagtekens, uitroeptekens en gestamel. In I Am Her Mouth is mezzosopraan Gerrie de Vries wanhopig op zoek naar greep op haarzelf en op de wereld. Al gebarend, zingend, acterend, hakkelend en stamelend slingert ze heen en weer tussen extase, frustratie, blinde woede en euforie. Gerrie noemt I Am Her Mouth ‘een monodrama voor zangeres, piano en strijkkwartet’.


Gerrie de Vries en Ellen Corver, foto door Marco Borggreve

De fragmentarische tekst laat ruimte vrij voor de muziek uitgevoerd door Ellen Corver (piano) en het Matangi Quartet. Anders dan de meeste muziektheaterstukken is dit werk niet zozeer de ‘verklanking van een verhaal’ maar vormt het zich tot een zelfstandig werk met een nieuw, eigen verhaal. De gerenommeerde regisseur Giuseppe Frigeni putte voor zijn decors inspiratie uit de angstaanjagende doeken van Francis Bacon.

Credits:

Muziek en libretto: Jan van de Putte
Regie en scenografie: Giuseppe Frigeni
Uitvoering: Gerrie de Vries (mezzo-sopraan), Ellen Corver (piano), Matangi Quartet

Speellijst:

wo. 11 november, 20.30 u Muziekgebouw aan ’t IJ Piet Heinkade 1, Amsterdam
info & tickets: 020-7882000 www.muziekgebouw.nl

vr. 13 november, 20.30 u Verkadefabriek Boschdijkstraat 45, Den Bosch
info & tickets: 073-6818160 www.verkadefabriek.nl

vr. 20 november, 20.30 u Korzo5HOOG Binckhorstlaan 36, Den Haag
info & tickets: 070-3637540 www.korzo.nl

Lees ook:Jan van de Putte
Lees ook:Toonzetters live op Radio 4
Lees ook:Toonzetters Prijs voor Robin de Raaff
Lees ook:Björk & het Brodsky
Lees ook:Daria van den Bercken

2 reacties op “I Am her Mouth

 1. Melody

  Ik heb geen verstand van klassieke muziek zoals jij maar ik ‘weet’ wel dat Gerrie de Vries veel in haar mars heeft. Wat fijn te lezen dat zij (en de anderen) jou zo heeft laten genieten!

  Wat het ‘alfabet’ betreft, het is inderdaad een erg leuk idee…. dat kun jij vast ook heel goed ;-) hint hint ;-)

  Fijne avond nog!

  (Ps. ik lees hier wel vaker mee hoor, alleen reageer ik niet altijd. Fijn dat je nu mag bloggen en er voor beloond gaat worden, het is je van harte gund!)

  Muzikale groeten, Melody

    /   Beantwoorden  / 
 2. Martine

  Jaaaaaa, Gerrie is echt goed! ‘k Zal ook een postje over haar maken op dit log. En bedankt voor je lieve complimentjes. *bloos*

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.