Daria van den Bercken

Eén van de jonge pianisten die zich inzetten voor hedendaagse muziek is Daria van den Bercken. Op 20 november geeft zij een concert met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (Rautavaara’s Incantations, omlijst door werken van Messiaen en Stravinsky) en binnenkort komt er een interview op deze site. Daarom hier een introductie. Wie is Daria?


“Een raspianiste met smaak”, en “Daria’s Daverende Debuut”, zo kopten recensenten naar aanleiding van het toernee Het Debuut 2005/2006, waarmee Daria van den Bercken in de belangrijke zalen van Nederland recitals gaf. In 2006 won zij naar aanleiding van deze serie ook de Debuut Publieksprijs 2006. In september 2008 won Daria opnieuw de Debuut Publieksprijs, ditmaal als lid van het ensemble met Karin Strobos (mezzosopraan) en Felicia van den End (fluit).

Daria van den Bercken werd geboren in Utrecht. Toen zij 10 jaar oud was ging zij studeren bij Mila Baslawskaja aan de vooropleiding van het Conservatorium van Rotterdam. Mila Baslawskaja is altijd een van de belangrijkste invloeden voor haar geweest, en bij haar sloot Daria dan ook in 2002 aan het Conservatorium van Amsterdam haar Eerste Fase-diploma af. In December 2004 heeft zij aan ditzelfde instituut bij Naum Grubert haar Tweede Fase (Master)-diploma behaald.

Verdere studies volgden aan de Jacobs School of Music in Bloomington, Verenigde Staten bij Leonard Hokanson en Menahem Pressler, de pianist van het Beaux Arts Trio. Masterclasses die voor Daria ook van grote invloed waren volgde zij bij Alicia de Larrocha, Christian Zacharias, Leon Fleisher, Murray Perahia, en aan de Banff Centre in Canada.

Daria was 1e prijswinnares op verschillende concoursen, waaronder op het nationale Prinses Christina Concours, alsmede op het Steinway Concours en Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Sindsdien heeft zij concerten en recitals gegeven in binnen- en buitenland, waaronder toernees en concerten in Londen, Parijs, Slovenië, Zweden, Canada en Japan.
In 2005 was Daria prijswinnares op het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw in Amsterdam.

In 2007 maakte Daria haar debuut bij het Rotterdam Philharmonisch orkest. Dit seizoen zal zij terugkeren onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Yannick Nézet-Seguin. Verder zal zij ook haar debuut maken bij het Gelders Orkest onder leiding van Christoph Poppen.

In 2007 kwam ook Daria’s eerste CD uit met werken van Bartók, Debussy, Beethoven en Liszt. De pers schreef hierover o.a. “…van den Bercken is een pianiste van formaat…” (Het Financieele Dagblad).

Daria speelt graag kamermuziek en vormt onder andere een duo met fluitiste Felicia van den End alsook een duo met fagottist Bram van Sambeek. Andere samenwerkingen zijn er o.a. met het Atrium Quartet en klarinettist Michael Collins. Toekomstige engagementen zijn onder andere optredens bij het Gergiev Festival 2008 en in het Concertgebouw Amsterdam.

Meer? www.dariavandenbercken.com

Lees ook:Liederen van betovering
Lees ook:Saskia speelt…
Lees ook:Janine Jansen
Lees ook:Claudia Rumondor
Lees ook:Hollandse Russen op Grachtenfestival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.