Jan van de Putte

Woensdag 11 november 2009 brengt de Helling de wereldpremière van I Am Her Mouth van componist Jan van de Putte in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Hieronder de biografie van de componist.

Jan van de Putte werd geboren in 1959. Zijn muzikale opleiding begon met vioollessen; op zijn veertiende jaar begon hij te componeren. Later studeerde hij ook basgitaar, altviool en piano. Een tijdlang studeerde hij musicologie en sonologie aan de Utrechtse Universiteit, volgde compositielessen bij Joep Straesser en Ton Bruynèl en werd ten slotte
compositieleerling van Klaas de Vries. In een interview verklaarde Jan van de Putte beïnvloed te zijn door de componist Gustav Mahler, de filmmakers Tarkovski en Bergmann, beeldend kunstenaar Joseph
Beuys en de auteurs Samuel Beckett en Antonin Artaud.

In hora mortis (1990) voor sopraan en kamerorkest werd in 1991 door het Nederlands Balletorkest uitverkoren voor het jaarlijkse Project Jonge Componisten. Es schweigt (1993) werd geschreven voor en uitgevoerd door de sopraan Angela Tunstall en het Asko Ensemble. De ‘mini-opera’ Om mij mijzelf met mijn aan mezelf en mezelf en mijn eigen voor pauk solo ging in 1994 in Rotterdam in première, uitgevoerd door Gabe Tarjan.
In 1992 verwierf Jan van de Putte de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor zijn In hora mortis; hetzelfde werk werd bekroond met een derde prijs van het Rostrum of Composers.

Lees ook:I Am her Mouth
Lees ook:Rozalie Hirs
Lees ook:Mayke Nas
Lees ook:Theo Abazis
Lees ook:Jan van Vlijmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.