The One All Alone

THE ONE ALL ALONE van Frank Scheffer, geproduceerd door Kees Kasander, werd gisteravond vertoond tijdens het Filmfestival in Utrecht. In zijn documentaire onderzoekt Scheffer leven en werk van de Frans-Amerikaanse componist Edgard Varèse (1883-1965), een visionair componist die als eerste op zoek ging naar het integreren van andere geluiden dan de gedefinieerde toonhoogten in de muziek.

Edgard Varèse (1883-1965) zette tijdens zijn leven vrijwel in zijn eentje het bestaande idee van muziek op zijn kop. Hij liet slechts een klein oeuvre achter maar dat bleek vrij van alle heersende muziekstromingen te zijn gecomponeerd. De meeste componisten die zijn muziek voor het eerste hoorden, vertellen dat ze met stomheid waren geslagen. Harmonie en melodie bleek Varèse ver achter zich te hebben gelaten. En waar percussie meestal een basale, dienende rol had in klassieke muziek, plaatste Varèse die prominent op de voorgrond. Waar kon deze muziek vandaan komen? Regisseur Frank Scheffer probeert in The One All Alone duidelijk te maken wie Edgard Varèse was en probeert een idee te geven van zijn inspiratiebronnen. Van het rumoer van de grootstad tot het ritme van de trein die achterlangs het kleine Franse huis van zijn grootvader reed. Scheffer wisselt de interviews af met talloze fragmenten uit Varèse’s muziek.

THE ONE ALL ALONE is geproduceerd door Kasander Film in co-productie met de NPS. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning van het Nederlands Fonds voor de Film, het Rotterdam Media Fonds, het CoBO Fonds en het Mediafonds (v.h. Stifo).

KASANDER FILM is een internationaal opererende filmproductiemaatschappij, opgericht door Kees Kasander met als doel het produceren van Europese crossover producties. Hij is met name bekend door zijn langdurige samenwerking met regisseur Peter Greenaway. Zijn laatste productie FISH TANK van regisseur Andrea Arnold ging in premiere op het film festival in Cannes 2009 en won daar de Jury prijs.

Lees ook:Michel van der Aa
Lees ook:verborgen achter gedrag?
Lees ook:Moment van je leven: flirten met de dood
Lees ook:Nora de Pianokat!
Lees ook:In de lucht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.