Hollandse Russen op Grachtenfestival

De complete programmering van het 12e Grachtenfestival (15 t/m 23 augustus 2009) is bekend. Ook Nieuwe Muziek heeft daarin een mooie plek gekregen, zo zal er bijvoorbeeld een wereldpremière klinken van Louis Andriessens bewerking van Stravinsky’s Scherzo à la Russe.

Het nieuwe museum Hermitage Amsterdam is gedurende dit festival een belangrijke concertlocatie. Reden om veel Russische muziek, maar ook Russische musici te programmeren.

Russians-in-Residence vormen in dat kader één van de rode draden, met als deelnemers in Nederland veelal in de symfonieorkesten werkzame musici. Dat leidt tot een serie concerten met Olga Martinova, Het Atrium Quartet, violist Mark Lubotsky, hoboïst Alexei Ogrintchouk, pianiste Mila Baslawskaja samen met cellist Dmitri Ferschtman en violist Igor Gruppman. Elke dag in de Kerkzaal van museum Hermitage Amsterdam. Na afloop van het concert interviewt Hans Haffmans de uitvoerenden over hun persoonlijke tocht naar Nederland.

Ook het Kindergrachtenfestival programmeert concerten op speciale locaties. Dit jaar voor het eerst in Artis, de Hortus Botanicus en op het Vuurtoreneiland. De Babymonumentenconcerten vinden dit jaar in het Joods Historisch Museum plaats. Nieuw deze editie is een concert speciaal voor grootouders en kleinkinderen: Stravinsky’s De Vuurvogel, een samenwerking met het NedPho GO!, onderdeel van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Het Grachtenfestival opent op 15 augustus 2009 in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam met Svadebka! De Dorpsbruiloft. Een voorstelling met drie werken van Igor Stravinsky: Scherzo à la Russe (in een bewerking van Louis Andriessen – wereldpremière), Histoire du soldat en de wereldpremière van de 1919-versie van Stravinsky’s Les Noces, voltooid door Theo Verbey. De voorstelling eindigt met een gezamenlijk bruiloftsmaal.

Tijdens het festival worden onder meer speciaal samengestelde, nieuwe programma’s van saxofonist Ties Mellema, het Residents Artist Programme van de Nationale Reisopera, Opera Trionfo en jonge winnaars van nationale en internationale concoursen.

Het complete festivalprogramma is te vinden op www.grachtenfestival.nl

Lees ook:Mayke Nas
Lees ook:Daria van den Bercken
Lees ook:Saskia speelt…
Lees ook:Janine Jansen
Lees ook:Discussie: roerige tijden – b(l)oeiende toekomst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.