Interview met Rene Ravelli

Interview met Rene Ravelli, oprichter en ex-bassist van strijkorkest Zoroaster.

Hoe het allemaal begon…

“Het was in het voorjaar van 1984. Na het NSO kreeg ik afkickverschijnselen.
Ik zat dan wl in het USC, het USKO en bij de Bachcantate, maar ik was nog niet tevreden. Ik wilde nog
meer muziek maken. En toen dacht ik: dan richt ik zelf maar iets op. Het was ook zo dat er in Utrecht heel veel aan barok werd gedaan, maar eigenlijk niets aan moderne muziek. Daarom wilden we met Zoroaster moderne muziek spelen. Omdat ik veel mensen kende, was het niet zo moeilijk om een orkest
bij elkaar te zoeken. We zijn begonnen met 8 violen, 2 alten, 2 celli en een bas (een orkest zo groot als het nu is, daar had ik toen alleen van kunnen dromen.) Ons eerste optreden was een lunchpauzeconcert op het Cantoraat, waar we de strijkersserenade van Elgar hebben gespeeld.

De naam Zoroaster? “Ik had destijds alles geregeld: de muziek, de mensen, de ruimte. Toen ik de
ruimte ging boeken vroegen ze voor wie ze eigenlijk moesten reserveren en de naam `Zoroaster’ was het eerste wat bij me opkwam. Het is dus niet democratisch overlegd, maar in een opwelling bedacht. Toch vind ik de naam wel bij het orkest passen, want het heeft iets trendys en tijdsbestendigs.”

Hoogte- en dieptepunten…

“Hoogtepunt: het concert in Vredenburg ter ere van het lustrum van het Kosmu. [...] Het was echt een volle bak! Dieptepunt: We hebben een keer opgetreden gehad in Nieuwegein, daar in de Cityplaza, absoluut geen Zoro-zaal. Er was maar 12 man publiek, waarvan de helft nog was meegekomen uit vriendelijkheid.”

De primeur van Quirine Viersen

“We speelden destijds een celloconcert van Nielsen. Iemand kende Quirine via via, dus zodoende hebben we haar gevraagd. Ze was nog heel jong, een jaar of 13. Het was één van haar eerste solo-optredens en je zou wel kunnen zeggen dat Quirine Viersen door Zoroaster is ontdekt!”

Lees ook:"Ik krijg vaak de indruk dat het waardevolle waardeloos wordt genoemd om het waardeloze waarde te geven."
Lees ook:Recensie Zoroaster
Lees ook:verborgen achter gedrag?
Lees ook:De lach van Renske Vrolijk
Lees ook:"Jaloers ben ik op Bach en Bruckner"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.