Recensie Zoroaster

Zoroaster is een ambitieus strijkorkest dat zich inzet voor moderne kunstmuziek.

Elke vrijdagavond repeteren de jonge muziekliefhebbers onder de bezielende leiding van dirigent Herman Draaisma – die tevens als (bas-)klarinettist werkt voor het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamer Orkest. Ze breken een lans voor composities uit de 20 e en 21 e eeuw.

“Moderne muziek is leuk!” aldus voorzitster en celliste Merel Dercksen. “Het is ontzettend spannend om een stuk te spelen dat je helemaal moet ontdekken. Stukken die bij de eerste keer doorspelen nergens naar klinken blijken als het beter gaat vaak heel mooi. Zelfs piepkrakmuziek. En zeg nou zelf, Mozart kun je toch altijd overal nog spelen?”

Naast de intellectuele en muzische uitdaging, vinden de leden het ook belangrijk om naar buiten te treden met hun muziek. “Het is zo jammer dat de meeste mensen van onze leeftijd geen enkel idee hebben van de klassieke muziek van nu. Terwijl die minstens zo boeiend en meeslepend kan zijn als de kunstmuziek van een paar eeuwen geleden, die je elke dag bij de reclame hoort,” vertelt Merels cellovriendin en secretaris Martine Mussies.

Met hun enthousiasme en muzikaliteit heeft Zoroaster al veel mensen overtuigd. Kunstenares Jolanda Peihak maakte een collage met teksten en foto’s van de strijkers, componiste Lorre Lynn Trytten (ex-Flairck en Willem Breuker Kollektief) vroeg ze voor een opname van haar “Schimmen in de Kathedraal” en tijdschriften als Akkoord, Mens&Melodie en Encore!Magazine wijdden artikelen aan deze spetterende strijkers.

De bekende website vioolweb.nl schreef naar aanleiding van hun vorige concerten: “De lastige akkoorden in de 2e Symfonie van Honegger werden zorgvuldig geïntoneerd, de swingende ritmes in Trytten goed getimed. Hier moet tijdens het repetitieweekend hard gewerkt zijn!

Dit strijkorkest legde ook in het celloconcert van Hans Kox een prima basis voor soliste Pamela Smits, een leerlinge van de gerenommeerde cellist en pedagoog Janos Starker aan de Indiana University te Bloomington, VS. Met haar verbluffende technische vaardigheden en overrompelende muzikaliteit overtuigde zij het publiek in dit niet laagdrempelige werk.

De Trois Pièces voor strijkkwartet van Stavinsky werden door Zoro gespeeld voor strijkorkest zonder bas. Zonder al te veel kleerscheuren kwamen zij door deze drie lastige, maar o zo mooie, deeltjes en een daverend applaus was het terechte gevolg.

Ben U ook “in” voor een paar uurtjes spannende muziek op hoog niveau? Kom dan naar één van de komende concerten en laat U meeslepen met composities uit de 20e en 21e eeuw!

Filmfragment

Het celloconcert van Hans Kox door strijkorkest Zoroaster en celliste Pamela Smits:

Voor meer informatie: www.zoroaster.nl
Bron geciteerde recensie: www.vioolweb.nl

Lees ook:Strijkorkest Zoroaster
Lees ook:Hans Kox
Lees ook:"In Nederland deelt men alles in hokjes en vakjes."
Lees ook:Interview met Rene Ravelli
Lees ook:Piek-krak en de poëten van de nacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.