Benjamin Britten

In Engeland wordt hij wel beschreven als de grootste componist sinds Henry Purcell en hij was zeer zeker één van de meest prominente klassieke componisten van de 20e eeuw: (Edward) Benjamin Britten (Lowestoft (Suffolk) 22 november 1913 – Aldeburgh, 4 december 1976).

Britten was een Engelse componist en pianist. Hij was leerling piano bij Harold Samuel en leerling compositie bij Frank Bridge Dankzij een beurs kon hij studeren aan het Royal College of Music in Londen bij John Ireland en Arthur Benjamin. Na al enige muziek te hebben geschreven voor documentaires kwam zijn doorbraak door de uitvoering van Variations on a theme of Frank Bridge, dat zijn première kreeg op het Salzburg Festival in 1937. Door de daaropvolgende composities, met name Sinfonia da Requiem en Serenade, werd hem de leidende rol in Britse klassieke muziek toebedicht.

Van 1939 tot 1942 woonde Britten in de Verenigde Staten.In 1945 volgde de première van zijn tweede opera Peter Grimes, dat leidde tot de erkenning als dramaturg. Hij had diverse ontmoetingen met Dmitri Sjostakovitsj en Mstislav Rostropovitsj. Britten schreef veel werken voor zijn partner, de tenor Peter
Pears. Hij richtte in 1948 het Aldeburgh Festival op en verwierf in 1976 de titel ‘baron’.

Andere bekende werken van Britten zijn: Young Person’s Guide to the Orchestra, A Midsummer Night’s Dream op tekst van William Shakespeare, en het War Requiem.

Lees ook:Hans Kox
Lees ook:Janine Jansen speelt Britten!
Lees ook:The One All Alone
Lees ook:Robin de Raaff
Lees ook:Les Illuminations

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.