"Ik krijg vaak de indruk dat het waardevolle waardeloos wordt genoemd om het waardeloze waarde te geven."

Intrigerende uitspraken van componist Hans Kox, in “Stemmen uit de Nederlandse muziek van nu” door
Harm Visser.

“Het lijkt er tegenwoordig op of er componisten zijn die overal antwoord op weten…. Vandaar misschien het feit dat zij geen tegenspraak dulden, dat ze onverzoenlijk en dogmatisch ad absurdum zijn, de zelfironie uit het oog verliezen en hoe langer hoe meer lawaai gaan maken om gehoord te worden én zichzelf te horen ten einde hun eigen zelfbewustzijn te redden? Maar wie eenmaal aan lawaai verslaafd is, kan er niet meer buiten.”

“Is nog ooit in de muziekgeschiedenis de intrinsieke waarde van de muziek zo zeer aan destructie onderhevig geweest als nu? Wat maakt de muziek eigenlijk tot muziek voor de mensen? Is dat niet het veld der herkenning én de beleving die in een bepaalde verhouding tot elkaar staan!? En als één van beide componenten (of allebei) ontbreken, mankeert er dan niet iets aan die muziek? Ik kan me moeilijk voorstellen dat het al jarenlang aan de mensen zou liggen.”

“Is nog ooit in de muziekgeschiedenis de intrinsieke waarde van de muziek zo zeer aan destructie onderhevig geweest als nu? Wat maakt de muziek eigenlijk tot muziek voor de mensen? Is dat niet het veld der herkenning én de beleving die in een bepaalde verhouding tot elkaar staan!? En als één van beide componenten (of allebei) ontbreken, mankeert er dan niet iets aan die muziek? Ik kan me moeilijk voorstellen dat het al jarenlang aan de mensen zou liggen.”

“Ieder goed en geniaal muziekwerk groeit mee met de tijd. De muziek van bijv. Haydn heeft nu een andere betekenis voor ons gekregen. Pas vanuit de verte kan men de hoogste toppen van de Alpen waarnemen.”

“Het componeren is als het weergeven van de hunkering naar iets, waarvan men wéét dat het ergens moet zijn, maar waarvan men slechts nu en dan een glimp opvangt. Het is de mysterieuze “inval” welke men dan vermag op te vangen, de inval waaraan gestalte gegeven moet worden om iets op tafel te kunnen brengen. Hoe dit geschiedt valt niet te beredeneren.”

Lees ook:Interview met Rene Ravelli
Lees ook:Radio 4 Jong Talent: Claudia
Lees ook:'Componeren is als een recept maken'
Lees ook:Piek-krak en de poëten van de nacht
Lees ook:Piek-krak en de poëten van de nacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.