Mayke Nas

Mayke Nas werd geboren in 1972 te Voorschoten.

Opleiding
Van 1992 tot 1994 studeerde zij compositie bij Daan Manneke aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, daarna studeerde zij tot 2001 piano bij Alexandre Hrisanide, Lena Basova en Bart van de Roer aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. In 2000 begon zij haar studie compositie bij Martijn Padding en Gilius van Bergeijk aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Dankzij beurzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds voor de Podiumkunsten kon zij in 2003/2004 nog een aantal maanden verder studeren bij Warren Burt in Melbourne, Australië.

Activiteiten
Sinds 1997 programmeert Mayke Nas concerten in De Link, podium voor hedendaagse en onalledaagse muziek in Tilburg. Tevens is zij programma-adviseur voor de maandelijkse concertserie in museum De Pont, stichting voor hedendaagse kunst. Zij is voor onbepaalde tijd composer-in-residence bij het Nieuw Ensemble.

Composities
Zij ontving compositieopdrachten van o.a. de VPRO, Festival Nieuwe Muziek, Schönberg Ensemble, Slagwerkgroep Den Haag, Orkest de Volharding en het Franse ensemble Aleph. Mayke Nas maakte diverse theaterproducties: in 1998 met het Aquarius ensemble de kindervoorstelling SPELD, in 2001 de scenografische muziekvoorstelling DiGiT 1 t/m 10 in samenwerking met grafisch ontwerpster Annelys de Vet, fagottist Alban Wesly en violist Bas Wiegers, in mei 2003 de monoloog Enkele Reis Slaapkamer, een modern-communicatie-technologisch-dramatische klavecimbelsolo voor Anne Faulborn en in september 2003 Dido, voor contrabas, stem en diaprojector voor de Zwitserse contrabassiste Cristin Wildbolz. De laatste twee stukken werden geregisseerd door Adelheid Roosen.

Prijzen
Voor (w)here, geschreven voor het ASKO Ensemble in opdracht van Festival November Music, ontving zij de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs 2003. Tijdens het Traces Festival werd haar door het Prins Bernhard Cultuurfonds de Anjer Muziekprijs 2005 toegekend, ter gelegenheid waarvan zij La Chocolatière Brûlée voor het Nieuw Ensemble schreef.

Lees ook:Michel van der Aa
Lees ook:Mayke Nas stelt vragen, heel veel vragen.
Lees ook:Rozalie Hirs
Lees ook:Vanessa Lann
Lees ook:Peter Adriaansz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.