Joost Kleppe

Joost Kleppe (Amsterdam, 1963) studeerde compositie bij Tristan Keuris (1946-1996) aan het Utrechts conservatorium. In 1990 sloot hij zijn studie af met de Prijs voor Compositie, waarbij zijn liederencyclus Winter speciale vermelding kreeg. Sindsdien werd hij enige malen geselecteerd voor een internationale beurs. Hij studeerde daarmee in Hongarije (Pépinieres pour Jeunes Artistes 1993), Engeland (International Course for Professional Choreograpers and Composers 1996) en Duitsland (Künstlerhäuser Worpswede 1994 en 2000).

Joost Kleppe legt zich vooral toe op het schrijven van vocale muziek. Daarbij vormt poëzie of theater dikwijls het uitgangspunt. Kenmerkend voor zijn muziek is een gevoelige, licht schrijnende lyriek, een intense hartstochtelijkheid, en een inventieve en speelse ritmiek.

Recent werk van de componist is het koorwerk Sinfonia de uma noite inquieta (1997), op tekst van Fernando Pessoa -onlangs uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor-, de in de Nederlandse pers lovend besproken kameropera De Tweede Reis (1998) – op tekst van Jacob Israel de Haan- , Psyche (2002), een fluitsolo voor Eleonore Pameijer, Más Allá (naar Luis Cernuda,2002) voor koor, orgel en strijkers en Lumen (2004) voor groot koor en orkest. Voor het theater schreef Joost Kleppe Leven in Hel, de operette (2001) -waarin o.a. Annet Malherbe en Porgy Franssen- op tekst van Ramsey Nasr.

In 2006 ging van Joost Kleppe de opera Sneeuwwit in première, gebaseerd op het boek Zwart als Inkt van Wim Hofman. Deze voorstelling met Loes Luca en Paul R. Kooy, in regie van Pieter Kramer . De pers schreef hierover: ‘Combinatie Loes Luca en Paul Kooy staat als een huis.’.‘Inktzwart sprookje en opera tegelijk.’ ‘Prachtige muziek onderstreept duistere ondertonen.’

Het werk van Joost Kleppe wordt uitgegeven bij Donemus, Amsterdam, en bij Ascolta, Houten.

Lees ook:‘Modern klassiek klinkt als ijspaleis’
Lees ook:Credo
Lees ook:Kees Arntzen
Lees ook:Fratres
Lees ook:Lorre Lynn Trytten

0 reacties op “Joost Kleppe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.