Лера Ауэрбах

Een in Rusland geboren dubbeltalent, wier oeuvre en bliksemcarrière de artistieke wereld versteld doet staan. Niet alleen is zij een begenadigd pianiste, zij heeft inmiddels ook een veelzijdig en omvangrijk muzikaal oeuvre op haar naam staan. En zelfs is zij een ronkende naam in de wereld van de poëzie en de literatuur die onder meer de Russische Poesjkinprijs in de wacht sleepte.

Terecht of niet? Hieronder meer informatie, een interview én een filmpje met Lera Auerbach.

Net als veel van haar collega’s uit de 19de en 20ste eeuw is Lera Auerbach actief als pianiste en componiste. Ze werd geboren in Tsjeljabinsk in de Oeral aan de rand van Siberië, begon zeer vroeg met pianospelen en trad al op haar zesde in het openbaar op. Op haar achtste concerteerde zij voor het eerst met orkest en op haar twaalfde componeerde zij haar eerste opera die in diverse steden in de voormalige Sovjetunie werd opgevoerd. In 1991 werd Lera Auerbach als prijswinnaar van diverse muziekwedstrijden voor een concertreis uitgenodigd naar de Verenigde Staten en besloot ze daar te blijven. Zodoende was zij een van de laatste Russische kunstenaars die haar land verlieten vóór de
ineenstorting van de Sovjetunie. In New York studeerde zij piano en compositie aan de gerenommeerde Juilliard School. En in 2002 voltooide zij haar studies aan de Hochschule für Musik in Hannover.

De muziek van Lera Auerbach werd al door een imposante reeks van musici, ensembles en orkesten uitgevoerd, onder meer door Gidon Kremer, Kremerata Baltica, David Finckel, Wu Han, Vadim Gluzman, het Tokyo String Quartet, het Petersen Quartett, het SWR en het NDR (Hannover) Sinfonieorchester,
het Royal Danish Ballet en het Hamburg Ballett. Lera Auerbachs muziek werd bovendien op de bekendste festivals uitgevoerd als Aspen, Ravinia, Caramoor, Luzern, Lockenhaus, Bremen en Schleswig-Holstein. Zij is de jongste componiste in de catalogus van de gerenommeerde Hamburgse
muziekuitgever Hans Sikorski.

Een interview met Lera:

Lera speelt haar sonate voor cello & piano met celliste Alisa Weilerstein

Artikel uit E!M12, met dank aan Clemens Romijn

Lees ook:Liederen van betovering
Lees ook:Rozalie Hirs
Lees ook:Interview met Rene Ravelli
Lees ook:Saskia speelt…
Lees ook:Componist van de Week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.