Hoed, waar ben je mee bezig?!

Minister Plasterk van OCW wil verbetering van de kwaliteit van het kunstleven. Meer geld voor minder kunstinstellingen. Minder bureaucratie. Meer aandacht voor excellentie en internationalisering. Maar het dreigt anders uit te pakken! Kunstenaars en culturele instellingen vragen de minister in te grijpen, voordat het te laat is. Een deel van de kunstwereld raakt tussen de wal en het schip. Voorkom vergissingen en fouten die onherstelbaar zijn, stel uw beleid bij nu het nog kan.

Tweede Kamer, neem uw verantwoordelijkheid en eis van de minister aanpassing van zijn beleid!

Minister Plasterk heeft een nota geschreven, ‘Kunst van Leven’, waarin hij de koers uitzet voor de kunstwereld in de komende vier jaar. Dit beleidsplan is goed ontvangen. Dat geldt op hoofdlijnen ook voor het plan voor herziening van het subsidiestelsel. Maar een bijpassend bedrag om alle voornemens van de minister goed uit te kunnen voeren is er (nog) niet gekomen. De Raad voor Cultuur adviseerde om extra middelen uit te trekken. Dat wil de minister niet doen. Van de kunstinstellingen eist hij uitvoering van zijn plannen, zonder daar extra geld tegenover te stellen.

Een groot aantal kunstinstellingen zit niet in de nieuwe ‘basisinfrastructuur’ en is afhankelijk van de subsidietoekenning van een nieuw fonds, het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+. Dit fonds heeft extra middelen gevraagd. Het bedrag waarover zij nu beschikt, is ontoereikend. Een aantal instellingen krijgt, ondanks een positief advies, toch geen geld.

Gelukkig doen heel veel gemeenten en provincies meer voor de kunsten in de komende jaren, dat helpt. Maar daar profiteren niet alle instellingen van. Hun lot is grotendeels verbonden met het Rijk.

De verdeling van de subsidies is bekend en we weten wat de steden en provincies de komende tijd zullen doen. Nu is het aan de Tweede Kamer om de minister ter verantwoording roepen over de effecten van zijn beleid en over de samenhang in het nieuw subsidiestelsel. Het kan anders, het moet beter.

De kunstwereld verdient het. U verdient het!

De kunst- en cultuurinstellingen vragen – via deze actie – de aandacht en steun van het publiek.

Hoe wordt de actie gevoerd?
Kern van de actie is de hoed van Plasterk en de actieslogan ‘Waar ben je mee bezig’, gericht aan Plasterk. Met deze actie willen we Plasterk op symbolische wijze raken in zijn imago. We gaan de hoed op allerlei manieren gebruiken en misbruiken.

Wie voeren actie?
Hoed, waar ben je mee bezig is een actie van Nederlandse kunstenaars en culturele instellingen op initiatief van Yo! Opera, De Paardenkathedraal, Huis en Festival a/d Werf en het bureau van Kunsten ’92. De actie wordt onder meer ondersteund door Mediamatic en De MediaVilla.

Wat kunt u doen?
- Teken de petitie

Lees ook:Muziek, dans en nieuwe media
Lees ook:Discussie: roerige tijden – b(l)oeiende toekomst?
Lees ook:Operaflirt
Lees ook:The One All Alone
Lees ook:Nederlands werk eerste op Rostrum concours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.