Stephen Westra

In this cases and in many others music reminds me of something non-musical, and I fancy that to do so is part of its job.

- E.M. Forster ‘Not listening to music’

Dat is het motto van een interessante aanstormende Nederlandse componist: Stephen Westra, componist en publicist uit Utrecht. Hij werd in 1967 in Voorburg (Z-H) geboren en woonde in o.a. Leiden, Freiburg (Duitsland) en Basel (Zwitserland). Stephen Westra studeerde compositie aan het Utrechts conservatorium (Hogeschool voor de Kunsten) bij Ed de Boer (Alexander Comitas) en Henk Alkema. Hij voltooide ook een studie geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Componist
Onder zijn werken – vrijwel alle ontstaan na 1994 – bevinden zich: liederen op Duitse, Spaanse, jiddische en ladino teksten zoals de cycli Berliner Nachrichten, Drei Inseln en Canciones del éxtasis; orkestwerken (o.a. Pumps & Circumstances, Picasso Polka); pianomuziek (Sonata, Variations, kortere werken) en een Oktett mit Singstimme. In de winter van 2005/06 schreef hij 24 preludes in alle majeur-en mineurtoonsoorten voor piano, zijn grootste werk tot nu toe. Dit werk ging in oktober 2006 in première. In september 2006 beleefden Westra’s Variations for string orchestra hun eerste uitvoering bij het Hafnia Chamber Orchestra in Kopenhagen. Een aantal van deze werken ontstond in opdracht.Stephen Westra’s muziek werd gespeeld in een aantal grote concertzalen in Nederland (Muziekcentrum Vredenburg Utrecht, Congresgebouw Den Haag, Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven) en in het buitenland (Japan, Ierland, Denemarken). Namen van musici die zijn werk uitvoerden zijn onder meer: Fokel Bax, José Biermans, Gemma Jansen, Machteld van de Putte, Josefien en Charlotte Stoppelenburg (zang); Jaap Brackman, Josje Goudswaard, Jan Paul Grijpink, Jan van Maanen, Irina Osetskaya, Maria Sobrino, Else Sterk, Willem Stoppelenburg, Naomi Tamura (piano); Rolf Buijs, Herman Draaisma, Simon Casali-Krzentowsky, Bruno de Greeve, Alexandru Lascae, Jan van Maanen, Bas Pollard, Otto Tausk(dirigent); Arion Ensemble, Apeldoorns Symfonie Orkest, Escher Ensemble, Hafnia Chamber Orchestra, Heemsteeds Kamerorkest, Kennemer Consort, Ricciotti Ensemble,Utrechtsch Studenten Concert en strijkorkest Zoroaster.
Westra’s werk werd meermalen op de radio uitgezonden en op cd gezet.

Muziekjournalist
Als freelance tekstschrijver publiceert Stephen Westra artikelen, interviews, programmatoelichtingen en cd-recensies in tijdschriften. Hij schrijft over (klassieke) muziek zo divers als Bach en Britten, Zemlinsky en Johannes Verhulst, Mendelssohn en Chick Corea. Hij schrijft o.a. voor Het Brabants Orkest, Amsterdam Sinfonietta, De Doelen, Orlando Festival, Gelderse Muziek Zomer, Het Gelders Orkest, AVRO, MuziekGroep Nederland, Combattimento Consort, Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek, Klassieke Zaken en Carnegie Hall. Hij leverde bijdragen aan XYZ van de Klassieke Muziek (Katja Reichenfeld, red.).
Westra heeft een eigen column Reizen in muziek in deKlank. Tijdschrift van Het Brabants Orkest, over onderwerpen die – soms nogal zijdelings – met klassieke muziek te maken hebben als ‘Het zalig niet-weten’, ‘Filmmuziek en zijn tragiek’, ‘De lach van Bach’, ‘Word nooit jurylid’, ‘Elitair for the millions’. Sinds 2009 heeft hij ook een column op de site van De Doelen. Behalve over muziek schrijft hij over literatuur en publiceerde een aantal reisverhalen. Westra is tevens redacteur bij Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

Naar welke stromingen (max. 3) gaat uw voorkeur uit?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Westra’s liederen tijdens Culturele Zondag
Lees ook:Ralph van Raat
Lees ook:Tristan Keuris
Lees ook:Claudia Rumondor
Lees ook:Benjamin Britten

0 reacties op “Stephen Westra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.