Na, und denn?

De CD ‘Na, und denn?’ bevat liederen op teksten van Kurt Tucholsky (1890-1935), getoonzet door Kees Arntzen. Hieronder vindt u een luistervoorbeeld van deze cd en een biografische schets van de schrijver door de componist.

Mijns inziens is ook deze cd – net als Arntzens eerder genoemde zilveren schrijf ‘Widmung‘ – zeer de moeite waard. Voor meer informatie, liedteksten en bestelmogelijkheden verwijs ik u graag door naar de site van de componist / gitarist / muziekjournalist op www.keesarntzen.nl.

Luistervoorbeeld
Tucholsky van de CD Tucholsky Lieder

Kurt Tucholsky
een biografische schets

“Een Duitser die aan Duitsland te gronde ging” noemt biograaf Gerhard Zwerenz de man die in de jaren tussen 1918 en 1932 als journalist het wel en wee van de Weimar- republiek kritisch volgde. De in 1890 geboren Kurt Tucholsky was een ras-Berlijner die zich na de Eerste Wereldoorlog en na zijn studie rechten op liet nemen in de linkse kringen rond Siegfried Jacobssohn.

Diens kritsche tijdschrift “Die Weltbühne” voorzag hij jarenlang onder allerlei pseudoniemen (Peter Panter, Theobald Tiger, Ignaz Wrobel, Kasper Hauser) van een veelheid van kopij, waarin hij het Duitse maatschappelijk leven van de jaren twintig op de voet volgde. Privé was de altijd verzorgd geklede Tucholsky eerder mensenschuw dan een dandy. “Gedurende zijn leven kon de door vrouwen omgeven en verwende publicist geest en libido, Eros en Ratio niet integreren; aan een zelfs voor de jaren twintig ongebruikelijke hang naar erotiek gingen alle bindingen te gronde.” aldus Zwerenz.

Op maatschappelijk gebied was Tucholsky een van de scherpste critici van het opkomend nazisme, getuige teksten als ‘Hitler und Goethe – een schoolopstel’ en het bekende lied ‘der Graben’ . Niet verwonderlijk dat hij uiteindelijk met hen in conflict kwam en teleurgsteld de wijk nam naar Zweden waar hij in 1935 zelfmoord pleegde. Een van zijn laatste notities laat een tekeningetje van een omhoogleidende trap met drie treden zien, waarop hij noteerde: “Eine Treppe: sprechen – schreiben – schweigen.”

Geschreven door Kees Arntzen
BRON: www.keesarntzen.nl

Lees ook:Kees Arntzen
Lees ook:‘Modern klassiek klinkt als ijspaleis’
Lees ook:Credo
Lees ook:Peteris Vasks' Cantabile
Lees ook:Rozalie Hirs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.