Wim Henderickx

Wim Henderickx (°1962) studeerde compositie bij Willem Kersters en percussie aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij nam meermaals deel aan de ‘Internationale Ferienkurse für Neue Musik’ in Darmstadt en volgde sonologielessen aan het IRCAM in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Momenteel doceert Wim Henderickx compositie en muziekanalyse aan de Conservatoria van Antwerpen en Amsterdam. Sedert meerdere seizoenen is hij ook als huiscomponist verbonden aan Muziektheater Transparant. Wim Henderickx componeerde onder meer kamermuziek, orkestwerk, muziektheater en opera. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een stevige onderbouw, wisselende klankkleuren en vooral veel expressiekracht. Hij laat zich graag inspireren door niet-muzikale zaken die hem omringen. Zijn fascinatie voor niet-westerse culturen leidde tot een aantal werken die ontstonden vanuit Oosterse muziek en filosofie. Hij ontving talrijke bekroningen voor zijn werk. Een deel van dit oeuvre verscheen inmiddels op cd. 
Henderickx’ muziek wordt gekenmerkt door solide bouw, wisselende kleursonoriteiten en een intense expressiekracht. Buitenmuzikale impulsen stimuleren zijn componeren. Zijn fascinatie voor etnische, niet-westerse culturen heeft ertoe geleid dat veel van zijn werken geïnspireerd worden door oosterse muziek en filosofie. Met als gevolg composities zoals MYSTERIUM (1989) voor 10 blazers, OM (1992) voor strijkkwartet en DAWN (op tekst van Kahlil Gibran) (1992) voor mezzosopraan en ensemble. Dit alles mondde uit in de RAGA-cyclus (geïnspireerd op de Indische raga) – RAGA I (1994) voor percussie en orkest, RAGA II (1995) voor orkest en RAGA III (1995) voor altviool en orkest.

Zie ook: 10 jaar Compositiestage met Wim Henderickx

Bron & meer informatie vind je op de homepage van deze componist.

Lees ook:10 jaar Compositiestage met Wim Henderickx
Lees ook:Martijn Padding
Lees ook:Joey Roukens
Lees ook:Vanessa Lann
Lees ook:Gerard Ammerlaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.