Radio 4 Jong Talent: Claudia

Op haar site introduceert ze zichzelf als “Componist, docent, wannabe dichter”. Maar ze studeerde ook musicologie en filmwetenschappen. Tijdens haar studies werkte ze als recensent voor het Noordhollands Dagblad en was ze webmaster van de jongerensite van het Nederlands Blazers Ensemble. Daarnaast is zij secretaris en medeoprichter van de Stichting Jan Rokus van Roosendael. In 2008 was zij tevens aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden als coördinator Artist in Residence van Bart Schneemann. Eén van haar beste vriendinnen vat haar samen als “Componist Lief Artistiek Uniek Dichter Indonesisch Amicaal”. Maak kennis met de vele gezichten van muziektalent Claudia Rumondor!

Op het moment van dit interview is Claudia bezig met een stuk voor ensemble Gending. Gending heeft zich gespecialiseerd in het uitvoeren van nieuwe gamelanmuziek. Componeren voor gamelan lijkt een logische stap voor iemand van Indonesische afkomst, maar is dat ook zo? “Al sinds ik componeer wordt mij gevraagd wanneer ik nou eens iets voor gamelan ga schrijven.” mailt Claudia, “Ik heb dat steeds afgehouden, want het voelde als een soort valse toe-eigening van een instrumentarium dat niet van mij was. Bovendien viel er nog genoeg te leren van alleen al de westerse instrumenten.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en ben ik een paar keer in Indonesië geweest. Ik voel me verbonden met het land en de cultuur, en het voelt niet meer ‘verkeerd’ om een stuk voor gamelan te schrijven.
Ik heb er nu juist veel behoefte aan. Sinds een paar maanden speel ik ook traditionele gamelan, om een beetje feeling met het instrumentarium te krijgen. Dat voelt eigenlijk zo natuurlijk, dat ik weet dat het nu ook goed is om zelf een stuk ervoor te schrijven.

Het stuk staat nu in de grondverf. De structuur is er, de tempoverhoudingen, de segmenten. Ik ben in het stadium dat ik precies weet welke gebaren er op welk moment moeten komen. Nu nog de juiste
noten op de juiste plaats.”

Haar nieuwste werk gaat vrijdag 11 september tijdens de Gaudeamusweek in première, om 12:30 uur in de Bernard Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam. Maar haar composities zijn over de hele
wereld te beluisteren via Radio 4. Hoe voelt dat? “Het is altijd een hele eer om met je muziek op de radio te komen. Maar het is ook heel ‘gewoon’. Het klinkt namelijk niet heel anders dan wanneer je een
cd’tje van het zelfde werk zou beluisteren. In beide gevallen komt er muziek uit de boxen. De presentator, de aankondiging van het stuk en de tune van het programma, die maken dat je je realiseert dat er meer mensen meeluisteren en dat maakt het ‘echt’ en spannend.

Volgens mij is radio nog steeds een waardevol medium, dat zich nog altijd niet ongeschikt heeft gemaakt. Het is mobiel en kan grote groepen mensen bereiken. Het heeft iets nostalgisch. Het is niet snel en flitsend. Het kraakt en doet totaal geen beroep op de huidige beeldcultuur. En toch is het er nog altijd. Stabiel en haast log. Voor musici is het onmisbaar om te horen en gehoord te worden.”

Claudia heeft het geluk dat ze kan leven van haar composities en compositielessen – de grote droom van elke (jonge) componist. Heeft ze zelf nog iets te dromen over? “Ik hoop tot in lengte van dagen te
kunnen blijven componeren. Momenteel heb ik heel diverse opdrachten, van solisten tot orkesten, amateurs tot professionals, muziektheater op locatie tot concertzaal. Dat is heel erg gaaf om te doen. Ik hoop daar langzaam steeds meer mijn eigen weg en stijl in te vinden.

Daarnaast hoop ik ook weer meer compositieles te geven. Met name de categorie Jong Talent interesseert me. Ik wil graag jonge mensen helpen met componeren. Ze in een nieuw licht naar muziek laten luisteren en zelf muziek laten maken.

Tot slot zou ik ook heel graag meer willen doen met mijn gedichten. Minstens een dichtbundel te publiceren en ooit een eigen libretto voor een opera te schrijven.”

Links:
Claudia Rumondor in de Spotlight van PlugOut (Noordhollands Dagblad).
Voor nog meer informatie, zie www.rumondor.nl . Met een tip van Claudia:
“als je goed zoekt in het batik, kom je zelfs nog meer te weten dan je
misschien zou willen…”

Lees ook:Radio 4 Jong Talent: Wilma
Lees ook:Claudia Rumondor
Lees ook:Credo
Lees ook:"Jaloers ben ik op Bach en Bruckner"
Lees ook:Het enige antwoord op lijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.