Strijkorkest Zoroaster

Zoroaster is het enige studentenstrijkorkest in Utrecht. Ze spelen geen Mahler of Beethoven, maar nieuwe muziek, uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Omdat deze muziek niet de meest voor de hand liggende is, zijn de programma’s uitdagend en gevarieerd. Vaak staat er ook muziek van Nederlandse componisten op het programma.

Er worden twee programma’s per jaar gespeeld die worden uitgevoerd in Utrecht en Amsterdam. Omdat Zoroaster maar een klein gezelschap is (het telt ongeveer twintig leden), is er genoeg ruimte voor eigen muzikale inbreng.

Strijkorkest Zoroaster is in 1984 opgericht om studenten in de gelegenheid te stellen hedendaagse muziek uit te voeren. Sindsdien is Zoroaster deze doelstelling trouw gebleven en heeft het vele gedenkwaardige concerten gegeven waarbij ook veel muziek van Nederlandse componisten op het programma stond. Bij recente concerten zijn onder andere werken van Sjostakovitsj, Manneke, Adams en Boogers uitgevoerd. Het orkest is in het verleden gedirigeerd door Oane Wiersma, Jos Vermunt, Otto Tausk en Simon Casali.

Filmpje

Zoroaster in het celloconcert van Hans Kox, met als soliste Pamela Smits.

Lees ook:Toonzetters live op Radio 4
Lees ook:Interview met Rene Ravelli
Lees ook:Recensie Zoroaster
Lees ook:Hollandse Russen op Grachtenfestival
Lees ook:Liederen van betovering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.