Categorie: "concertagenda"

Westra’s liederen tijdens Culturele Zondag

Op 8 nov aanstaande staat de Culturele Zondag Utrecht in het teken van Niemandsland, een viering van de Val van de Berlijnse Muur 20 jaar geleden. In de feërieke locatie Rood/Noot (vlak tegenover Vredenburg Leidsche Rijn) betuigen tijdens het expositiepodium Zeitraum 030 Utrechtse kunstenaars hun liefde voor Berlijn. Een expositie, sculpturen, gedichten, en liederen van Stephen Westra.

I Am her Mouth

helling-300x205Woensdag 11 november 2009 brengt de Helling de wereldpremière van I Am Her Mouth van componist Jan van de Putte in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Dit muziektheaterstuk voor mezzosopraan, piano en strijkkwartet wordt uitgevoerd door Gerrie de Vries (mezzo-sopraan), Ellen Corver (piano) en het Matangi Quartet.

Liederen van betovering

Op vrijdag 20 november vindt in De Doelen Rotterdam de Nederlandse première plaats van Rautavaara’s Incantations, omlijst door werken van Messiaen en Stravinsky.

Pianiste Daria van den Bercken, gefotografeerd door Marco Borggreve

Toonzetters live op Radio 4

Zondagavond 30 augustus 2009 wordt vanuit Muziekgebouw aan ’t IJ het slotconcert van Toonzetters live op Radio 4 uitgezonden. Tijdens het slotconcert worden werken van de drie overgebleven genomineerde componisten uitgevoerd: Edward Top, Einar Torfi Einarsson en Robin de Raaff. Zij maken kans op de Buma Toonzetters Prijs, een geldbedrag van € 10.000.

Hollandse Russen op Grachtenfestival

grachtenfestival

De complete programmering van het 12e Grachtenfestival (15 t/m 23 augustus 2009) is bekend. Ook Nieuwe Muziek heeft daarin een mooie plek gekregen, zo zal er bijvoorbeeld een wereldpremière klinken van Louis Andriessens bewerking van Stravinsky’s Scherzo à la Russe.

Het nieuwe museum Hermitage Amsterdam is gedurende dit festival een belangrijke concertlocatie. Reden om veel Russische muziek, maar ook Russische musici te programmeren.

Russians-in-Residence vormen in dat kader één van de rode draden, met als deelnemers in Nederland veelal in de symfonieorkesten werkzame musici. Dat leidt tot een serie concerten met Olga Martinova, Het Atrium Quartet, violist Mark Lubotsky, hoboïst Alexei Ogrintchouk, pianiste Mila Baslawskaja samen met cellist Dmitri Ferschtman en violist Igor Gruppman. Elke dag in de Kerkzaal van museum Hermitage Amsterdam. Na afloop van het concert interviewt Hans Haffmans de uitvoerenden over hun persoonlijke tocht naar Nederland.

Ook het Kindergrachtenfestival programmeert concerten op speciale locaties. Dit jaar voor het eerst in Artis, de Hortus Botanicus en op het Vuurtoreneiland. De Babymonumentenconcerten vinden dit jaar in het Joods Historisch Museum plaats. Nieuw deze editie is een concert speciaal voor grootouders en kleinkinderen: Stravinsky’s De Vuurvogel, een samenwerking met het NedPho GO!, onderdeel van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Het Grachtenfestival opent op 15 augustus 2009 in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam met Svadebka! De Dorpsbruiloft. Een voorstelling met drie werken van Igor Stravinsky: Scherzo à la Russe (in een bewerking van Louis Andriessen – wereldpremière), Histoire du soldat en de wereldpremière van de 1919-versie van Stravinsky’s Les Noces, voltooid door Theo Verbey. De voorstelling eindigt met een gezamenlijk bruiloftsmaal.

Tijdens het festival worden onder meer speciaal samengestelde, nieuwe programma’s van saxofonist Ties Mellema, het Residents Artist Programme van de Nationale Reisopera, Opera Trionfo en jonge winnaars van nationale en internationale concoursen.

Het complete festivalprogramma is te vinden op www.grachtenfestival.nl

10 jaar Compositiestage met Wim Henderickx

‘Om te componeren heb je durf en lef nodig, anders begin je er niet aan of durf je je werk niet te tonen. Bij jonge componisten is dat ook heel belangrijk. Niet elk stuk is een meesterwerk, dat kan ook niet. Expressie, daar gaat het over bij mij.’

- Wim Henderickx - 

 

Musica, Impulscentrum voor muziek, organiseert dit jaar van 6 tot 9 juli de 10de editie van de Compositiestage met Wim Henderickx. Vier dagen lang krijgen jonge muzikanten de kans om, onder het begeleidende oor van Wim Henderickx, zelf muziek te componeren. Deze stage blijkt een schot in de roos. In 2000 had niemand kunnen denken dat de confrontatie met een ervaren componist zo stimulerend zou werken. Meer dan een bijzonder moment, de laatste in deze format, en dus een goede reden om het project extra luister bij te zetten, want componeren komt niet zomaar. Nadenken, luisteren, noteren en terug beginnen zijn slechts enkele facetten van dit bijzondere proces.  

10 jaar componeren

Gedurende 10 jaar zag Musica verscheidene deelnemers inschrijven, gaande van jongeren die nog nooit hadden gecomponeerd tot creatievelingen die wilden proeven van hedendaags klassiek. Wim Henderickx en Diederik Glorieux begeleiden deze deelnemers in het aanscherpen van hun ‘drive’ om muziek te creëren. Ze besteden tijd aan het beluisteren en analyseren van muziek, geven tips en voorbeelden uit hedendaagse en experimentele klassiek en bespreken muzikale onderwerpen zoals stijl, harmonie of nieuwe media.  

Ensemble Hommages brengt hommage

In groepslessen of individuele sessies leren deelnemers toveren met klank en schrijven tijdens de stage een volledig nieuw individueel of gezamenlijk werk. Tijdens een feestelijk en publiek slotmoment laten jonge professionele musici van het ensemble Hommages de creaties in wereldpremière gaan. Musica stelt op dat moment ook een publicatie over 10 jaar Compositiestage met Wim Henderickx voor. Bovendien worden unieke lesschetsen, partituren, notities en veel meer tentoongesteld. 

Na 10 jaar verandering

De 10de editie van de Compositiestage zal de laatste zijn in haar format. Vanaf volgend jaar biedt Musica een geheel nieuw concept aan. Compositie blijft centraal staan, maar binnen een multidisciplinaire aanpak. Woord, drama, dans, beeld, enz kunnen allemaal aan bod komen. De stage blijft zoals in het verleden verder een work in progress en zal nooit de pretentie hebben om tot afgewerkte resultaten te komen. 

Praktische informatie toonmoment:

Donderdag 9 juli om 16.00u.
Dommelhof – Zwarte Doos – Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt
Gratis toegang, iedereen welkom
www.musica.be / tel.: 011/610.510 

Zie ook:
Beknopte biografie Wim Henderickx