Categorie: "interviews"

Peter Adriaansz' vragenlijst

In 2003 ontving componist Peter Adriaansz een email van de Russische musicologe Olga Manulkina. Ze verzocht hem om een virtueel interview, waarbij de componist in het Engels haar vragenlijst beantwoorden zou. Nog datzelfde jaar werd de lijst aangepast gepubliceerd, in de vorm van een 20-blz. lang artikel in het boek “Over Nederlandse Componisten” (St. Petersburg, 2003. ISBN 5-93356-033-2). Lees hieronder Adriaansz’ originele antwoorden op Olga’s vragenlijst.

Caroline Ansink ‘oogst’ muziek

‘Van welke Nederlandse componist zou u graag een nieuw werk willen spelen of zingen?’ Dat was de vraag die het Concertgebouw, in het het kader van 75 jaar Kamermuziek, stelde aan een aantal musici die dat jaar optreden in de reguliere series. Jard van Nes koos voor Caroline Ansink, op voorwaarde dat ze geen Nederlandse tekst te zingen zou krijgen. De componist zocht en vond en vertelt daarover.

Van welke Nederlandse componist zou JIJ graag een nieuw werk willen spelen of zingen?

De lach van Renske Vrolijk

Renske Vrolijk “In m’n hoofd kan ik enorme luchtkastelen bouwen” aldus componiste Renske Vrolijk (1965). Renske is een enthousiast zweefvlieger en heeft een fascinatie voor zeppelins. Ze praat over deze interesses en hoe ze in haar werk doorklinken met interviewster Tia Schutrups.

“Van kinds af aan heb ik een fascinatie voor de luchtvaart. In mijn familie kwam dat verder niet voor. Die snapte er niets van dat ik even naar buiten moest als ik tijdens het eten een vliegtuig hoorde overkomen – wij woonden niet zover van Schiphol – omdat ik iets hoorde wat ik nog niet kende.

Лера Ауэрбах

Lera AuerbachEen in Rusland geboren dubbeltalent, wier oeuvre en bliksemcarrière de artistieke wereld versteld doet staan. Niet alleen is zij een begenadigd pianiste, zij heeft inmiddels ook een veelzijdig en omvangrijk muzikaal oeuvre op haar naam staan. En zelfs is zij een ronkende naam in de wereld van de poëzie en de literatuur die onder meer de Russische Poesjkinprijs in de wacht sleepte.

Terecht of niet? Hieronder meer informatie, een interview én een filmpje met Lera Auerbach.

‘Modern klassiek klinkt als ijspaleis’

Componist Joost Klepper wil zijn publiek ontroeren met de klank van de menselijke stem. Ook op het Europa Cantat festival. Nijmegenaar Joost Kleppe blijft gefascineerd door de menselijke stem. In bijna al zijn composities keert hij terug naar het oudste muziekinstrument. ‘Vocale muziek staat heel dicht bij de luisteraar, de stem ontroert eerder dan instrumentale muziek. Bovendien kun je je op teksten baseren. De combinatie van gedichten en muziek geeft een ongekende extra impact.’

Op ontdekkingsreis met Vanessa Lann

Een gesprek met Vanessa Lann voelt als een ontdekkingsreis. De Amerikaans-Nederlandse componiste stelt zichzelf een vraag, begint die te beantwoorden, zoekt naar de diepere betekenis van
de vraag, gaat verder in een onverwachte richting en komt na een lange verhandeling terug bij het beginpunt, blij met de vele nieuwe vragen die haar oorspronkelijke vraag heeft opgeroepen.

Radio 4 Jong Talent: Claudia

Op haar site introduceert ze zichzelf als “Componist, docent, wannabe dichter”. Maar ze studeerde ook musicologie en filmwetenschappen. Tijdens haar studies werkte ze als recensent voor het Noordhollands Dagblad en was ze webmaster van de jongerensite van het Nederlands Blazers Ensemble. Daarnaast is zij secretaris en medeoprichter van de Stichting Jan Rokus van Roosendael. In 2008 was zij tevens aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden als coördinator Artist in Residence van Bart Schneemann. Eén van haar beste vriendinnen vat haar samen als “Componist Lief Artistiek Uniek Dichter Indonesisch Amicaal”. Maak kennis met de vele gezichten van muziektalent Claudia Rumondor!