Jeffery en Wiegerink winnaars Henriëtte Bosmansprijs 2009

Na afloop van het druk bezocht concert op zondagmiddag 11 oktober jl. maakte de voorzitter van het Genootschap van Nederlandse Componisten en juryvoorzitter Jeff Hamburg de winnaars bekend van deze elfde editie van de Henriëtte Bosmansprijs 2009.

Van links naar rechts: Hilary Jeffery, Lucas Wiegerink, Natalia Dominguez Rangel, Silvia Borzelli. Niet op de foto: Ezequiel Menalled (foto Co Broerse)

Met Vishnu Stokkings zette de 38-jarige, van oorsprong Britse componist Hilary Jeffery een opvallend concept neer waar de jury uitvoerig over heeft gediscussieerd, ook over wat componeren en vakmanschap inhoudt. Het stuk is namelijk een bijzondere compositie, die ook op een bijzondere manier op papier is gezet. Niet als een volledig uitgewerkte partituur, maar als concept uitgewerkte speelmanieren en door de musici met veel concentratie uitgevoerde etherische klanken. Fascinerend!

De 24-jarige Amsterdamse componist Lucas Wiegerink kreeg de meeste stemmen uit het publiek voor zijn werk Broken Lines. De winnaars ontvangen respectievelijk euro2000 en euro1000 als prijzengeld.

In de jury zaten de componisten Margriet Hoenderdos, Willem Jeths, Christina Oorebeek, Leo Samama en Arthur Sauer. Jeff Hamburg zat de jury voor. Het Nieuw Ensemble o.l.v. Hans Leenders voerde de genomineerde werken uit. Het concert kwam mede tot stand i.s.m. de NPS, die deze achttiende editie van de Nederlandse Muziekdagen organiseerde. Samensteller was Micha Hamel.

De Henriëtte Bosmansprijs is een prijs van het Genootschap van Nederlandse Componisten en wordt sinds 1994 uitgereikt als stimuleringsprijs voor jonge componisten. Eerdere prijswinnaars waren: Einar Torfi Einarsson (2008) Giel Vleggaar (2007), Sadik Ugras Durmus (2006) Edward Top (2004), Ned McGowan (2003), Reza Namavar (2002), Guy Harris (2000), Robin de Raaff (1998), Wolfgang Güdden (1996) en Frans Mulder (1994). De prijs is een eerbetoon aan Henriëtte Bosmans, in 1952 op 56-jarige leeftijd overleden. Zij was niet alleen componiste, maar publiceerde in vele bladen over muziek en was als zodanig van grote betekenis. Zij legateerde haar inkomsten uit auteursrechten aan het Genootschap van Nederlandse Componisten waaruit o.a. het prijzengeld van euro3000 wordt gefinancierd. Het Genootschap van Nederlandse Componisten behartigt de belangen van de hedendaagse componist. Het is oudste beroepsvereniging in Nederland voor de componist van serieuze muziek. In 2011 bestaat de vereniging 100 jaar.

Lees ook:Toonzetters Prijs voor Robin de Raaff
Lees ook:Operaflirt
Lees ook:Nederlands werk eerste op Rostrum concours
Lees ook:Prijzen voor avontuurlijk programmeren
Lees ook:Robin de Raaff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.