Categorie: "prijzen"

Jeffery en Wiegerink winnaars Henriëtte Bosmansprijs 2009

Na afloop van het druk bezocht concert op zondagmiddag 11 oktober jl. maakte de voorzitter van het Genootschap van Nederlandse Componisten en juryvoorzitter Jeff Hamburg de winnaars bekend van deze elfde editie van de Henriëtte Bosmansprijs 2009.

Van links naar rechts: Hilary Jeffery, Lucas Wiegerink, Natalia Dominguez Rangel, Silvia Borzelli. Niet op de foto: Ezequiel Menalled (foto Co Broerse)

Toonzetters Prijs voor Robin de Raaff

AMSTERDAM – De Nederlandse componist Robin de Raaff (1968) heeft zondagavond de Buma Toonzetters Prijs van 10 duizend euro gekregen voor zijn Vioolconcert. Een internationale vakjury onder voorzitterschap van Lucas Vis kwalificeerde het als beste Nederlandse compositie van 2008.

Nederlands werk eerste op Rostrum concours

Een Nederlandse inzending heeft het Internationale Rostrum Concours gewonnen. Dat is vrijdag 12 juni in Parijs bekend gemaakt. Die compositie is het First Harmonium Concerto van componist Martijn Padding, voor harmonium en ensemble. Volgens Padding is het ‘t eerste harmonium-concert ooit.

Het jaarlijkse concours is een initiatief van de VN-organisatie UNESCO. Het staat open voor alle landen van de wereld. Nationale radiostations kunnen nieuwe composities uit hun land inzenden. Dit jaar deden 29 landen mee, met in totaal 57 werken.

Kortgeleden spraken we Michael Fahres, lid van het comité dat Paddings compositie indiende. Vanuit Parijs laat hij weten zeer gelukkig te zijn. “Een Nederlandse winnaar hebben we lang niet gehad”, zegt hij. “De jury was zeer te spreken over het lichte, bijna circus-achtige karakter van het First Harmonium Concerto. Bovendien geeft de harmoniumspeler, met zijn continu pompende voeten, een extra dimensie aan het stuk”.

De toekenning levert Martijn Padding een medaille en 2.500 euro op.

Klik hier voor een biografie van de componist

Prijzen voor avontuurlijk programmeren

Marin Alsop

Marin Alsop

Er worden heel wat prijzen uitgereikt in de wereld van de klassieke muziek. Meestal zijn die voor ‘de beste’ of ‘degene met het meest indrukwekkende oeuvre’. In de Verenigde Staten hebben ze ook een ander soort prijzen, namelijk voor orkesten en ensembles die ‘het publiek uitdagen, repertoire opbouwen en de interesse in muziek van deze tijd vergroten’. Toekenner is de ASCAP, de American Society for Composers, Authors and Publishers. De prijs voor ‘de meest avontuurlijke programmering’ ging dit jaar naar de Los Angeles Philharmonic en scheidend dirigent Esa-Pekka Salonen. Dirigente Marin Alsop, artistiek leider van het Cabrillo Festival of Contemporary Music, kreeg de prijs voor de ‘strongest commitment to New American Music’. Zij zette zich dit jaar volgens de jury het meest in voor hedendaagse Amerikaanse muziek. De ASCAP reikt deze prijzen al uit sinds 1947, maar ook in Nederland is dit weekend voor het eerst een soortgelijke prijs uitgereikt: tijdens het festival OnWings! in Groningen werden blazersensembles beoordeeld op hun vermogen om een kinderconcert te organiseren, of goed gebruik te maken van de ruimte. Het J.O.N.G ensemble won de prijs voor kinderconcerten en het Esquire saxofoonkwartet sleepte een prijs in de wacht met hun concert voor bestaand publiek.