Categorie: "biografieën"

Joey Roukens

Joey Roukens (Schiedam, 1982) studeerde compositie aan het Rotterdams Conservatorium bij Klaas de Vries en psychologie aan de Universiteit Leiden. Verder had hij pianoles bij Ton Hartsuiker. Zijn composities zijn gespeeld door onder andere het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Nieuw Ensemble, Orkest de Volharding, het Aurelia Saxofoon Kwartet, Ralph van Raat en Janine Jansen.

Steve Reich

Stephen (Steve) Michael Reich (1936) haalde zijn Bachelor of Arts aan Cornell University in 1957, bezocht de Juilliard School te New York en van 1961 tot 1963 Mills College in Oakland, samen met Luciano Berio en Darius Milhaud. Het werk van Reich (en dan met name Drumming uit 1971), laat Afrikaanse invloeden zien. Reich werd in het bijzonder beïnvloed door Studies in African Music van A.M. Jones, over de muziek van de Ewe in Ghana. Uiteindelijk reisde hij naar Ghana om drums te studeren. Hij bestudeerde ook de Balinese gamelan in Seattle. Rond deze tijd vormde hij ook zijn ensemble, Steve Reich and Musicians, aanvankelijk de enige muziekgroep die zijn werken uitvoerde. Het ensemble bestaat nog steeds, met een groot deel van de oorspronkelijke leden.

Philemon Mukarno

Philemon Mukarno werd geboren in 1968 te Jakarta, Indonesië. Hij studeerde Cum Laude af voor de studie Compositie en Compositie Electronische Muziek aan het Rotterdams Conservatorium. Daar werd hij voor zijn hele oeuvre onderscheiden met de Prijs voor Compositie.

Peter Schat

Peter Schat werd geboren op 5 juni 1935 te Utrecht. Hij overleed op 3 februari 2003 in Amsterdam.Schat studeerde piano bij Jaap Callenbach aan het Conservatorium van Utrecht en compositie bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna studeerde hij bij Matyas Seiber (Londen) en Pierre Boulez (Basel).

Kees van Baaren

Kees van Baaren werd op 22 oktober 1906 in Enschede geboren. Hij stierf op 2 september 1970 in Oegstgeest. Als zoon van een muziekhandelaar speelde Van Baaren al vroeg piano en cello, maar ook mondharmonica. Na de middelbare school ging hij studeren aan het Sternsche Conservatorium in Berlijn: piano bij Rudolf Breithaupt, compositie en theorie bij Boris Blacher en cellist/theoreticus Friedrich Koch van 1923 tot 1929. Daarna volgde hij compositielessen bij Willem Pijper.

Arvo Pärt

Arvo Pärt (*1935) kreeg zijn eerste muzieklessen toen hij zeven jaar oud was. Hij volgde een opleiding aan het conservatorium in Tallinn vanaf 1957, waar hij les kreeg in compositie van Heino Eller en waar hij in 1963 ook afstudeerde. Zijn eerste composities, waarin invloeden te horen zijn van Béla Bartók, Sergej Prokofjev en Dmitri Sjostakovitsj, dateren uit zijn studietijd.

Дмитрий Дмитриевич Шостакович

Een van de grootste schandalen uit de muziekgeschiedenis veroorzaakte Dmitri Sjostakovitsj met zijn opera Lady
Macbeth van Mtsensk in 1934 in Leningrad (zoals St.Petersburg toen heette). Dit lugubere melodrama vol geweld, wellust, hartstocht en verraad was 25 jaar lang verboden in de Sovjet-Unie. Stalin vond de muziek chaotisch en walgelijk en het verhaal neurotisch.

Janine Jansen

Stervioliste Janine Jansen behoeft eigenlijk geen introductie meer, maar voor de volledigheid hieronder toch nog even de wapenfeiten op een rijtje.

Daria van den Bercken

Eén van de jonge pianisten die zich inzetten voor hedendaagse muziek is Daria van den Bercken. Op 20 november geeft zij een concert met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (Rautavaara’s Incantations, omlijst door werken van Messiaen en Stravinsky) en binnenkort komt er een interview op deze site. Daarom hier een introductie. Wie is Daria?