Janine Jansen

Stervioliste Janine Jansen behoeft eigenlijk geen introductie meer, maar voor de volledigheid hieronder toch nog even de wapenfeiten op een rijtje.

Met haar debuut in de Royal Festival Hall in Londen, waar ze door de Philharmonia Orchestra en dirigent Vladimir Ashkenazy werd begeleid, vestigde Janine Jansen wereldwijd de aandacht op zich. Een half jaar later tekende ze een exclusief platencontract met de Decca Music Group en haar eerste album werd direct een ‘Gouden Plaat’ met meer dan 15.000 verkochte exemplaren. Het BBC Music Magazine schreef over die CD: “Her Decca debut demonstrates what a complete musician she is. A truly musical virtuoso with a dazzling technique and the warmest of lyrical tones… “.

Het jaar 2003 werd helemaal een kroonjaar toen ze uit handen van de Staatssecretaris voor Cultuur de Nederlandse Muziekprijs mocht ontvangen en vervolgens de geboorte van haar eigen kamermuziek festival plaatsvond in Vredenburg Utrecht, dat inmiddels een vaste en belangrijke plaats inneemt in het Nederlandse muziekleven. Onlangs keerde Janine met groot succes terug bij de Philharmonia Orchestra en opnieuw werd ze onmiddelijk teruggevraagd, ditmaal voor concerten in februari 2005 onder leiding van Mikhail Pletnev. Ook andere orkesten hebben haar inmiddels uitgenodigd en voor de nabije toekomst staan concerten gepland met ondermeer de orkesten van Cleveland, San Francisco, New Jersey, Cincinatti, Melbourne, het NHK Tokyo en de Hong Kong Philharmonic. In Europa geeft ze, naast vele optredens in Nederland en debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest, concerten met het Münchener Kammerorchester, het Berlijns Radio Orkest, het Gewandhaus Orchester Leipzig, het Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, City of Birmingham Symphony Orchestra, Hallé Orchestra, de BBC orkesten en het Göteborg Symfonie orkest.

Onder de vele dirigenten waarmee ze inmiddels werkte zijn Vladimir Ashkenazy, Frans Brüggen, Mark Elder, Mikko Franck, Valery Gergiev, Gianandrea Noseda, Sakari Oramo, Markus Stenz, Evgenii Svetlanov en Jaap van Zweden.

Janine Jansen begon op zesjarige leeftijd met vioolspelen en na lessen bij Coosje Wijzenbeek studeerde ze bij Philipp Hirshhorn aan het Utrechts Conservatorium. In 1998 behaalde ze daar haar UM-diploma met de hoogste onderscheiding en vervolgde haar studie bij ondermeer Boris Belkin. Op tienjarige leeftijd gaf ze haar eerste openbare optreden en in 1997 debuteerde ze met groot succes in het Amsterdamse Concertgebouw waar ze sindsdien jaarlijks terugkeerde.

In het voorjaar van 2000 maakte ze haar debuut in Japan met het Rotterdams Philharmonisch onder leiding van Valery Gergiev en naast een concert met zijn Kirov Orkest uit St. Petersburg nodigde Gergiev haar uit op het beroemde White Nights Festival.

Andere belangrijke podia die zij reeds bezocht zijn het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, de Philharmonie in Berlijn en Keulen, het Cité de la Musique in Parijs, het Konzerthaus in Wenen, de Wigmore Hall in Londen, Teatro Colon in Buenos Aires en Carnegie Hall in New York.

Janine speelt graag en regelmatig kamermuziek. Zo is ze jaarlijks te gast in Berlijn in de serie van Spectrum Concerts Berlin in de Philharmonie en speelt ze op gerenommeerde kamermuziek festivals in Europa en de Verenigde Staten. Haar kamermuziekpartners bij deze en andere gelegenheden waren inmiddels Itamar Golan, Mischa Maisky, Paul Meyer, Truls Mørk, Christian Poltéra, Menahem Pressler, Julian Rachlin, Heinrich Schiff en Kathryn Stott. Deze contacten inspireerden haar tot het opzetten van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht waarvan ze artistiek leider is.

Lees ook:Daria van den Bercken
Lees ook:Vanessa Lann
Lees ook:Janine Jansen speelt Britten!
Lees ook:Janine Jansen speelt Sjostakovitsj
Lees ook:Ralph van Raat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.